VVS- och ventilationsinstallationer

Inga arbeten på fastighetens rör-, värme- eller ventilationssystem får utföras utan styrelsens /förvaltarens skriftliga tillstånd.

Ventilation

Föreningen ansvarar för att ventilationen ska fungera i fastigheten. Lägenheterna är utrustade med ventilationsdon för till- och frånluft. För att ventilationen ska fungera i alla lägenheter får inte ventilationskanaler täppas till, tas bort eller byggas för! Köksfläktar (motor) får absolut inte monteras på den allmänna ventilationen!

Information om avlopp

Toaletten är ingen papperskorg. Varje dag spolas det ner en mängd saker i avloppet som inte ska vara där. Dessa saker orsakar stopp och översvämningar i avloppen både i lägenheterna och i rören på väg till reningsverket. Pappersservetter, hushållspapper, våtservetter, tops, tamponger, bindor och trasor klumpar ihop sig till stora proppar i ledningsnätet. Du som lägenhetsinnehavare får själv betala för de stopp som du orsakar om stoppet sitter i golvbrunn eller påstick! Tänk på att tvättlappar och våtservetter inte är anpassade för att spolas ner i toaletten, även om det felaktigt står så på vissa förpackningar. Tvättlappar ska kastas i hushållssoporna! Det finns bra blöjhinkar som förhindrar lukt i badrummet, där kan du förutom blöjor kasta tvättlappar, bomull och tops. Detta får inte spolas ner i avloppen speciellt inte i toaletten:

  • Hushållspapper, servetter, näsdukar, tvättlappar och våtservetter
  • Tops och bomull
  • Blöjor, bindor och tamponger
  • Kondomer
  • Kattsand
  • Matolja, färg, lösningsmedel och andra miljöfarliga vätskor
  • Fimpar och snus

Fett i avloppen

Fett som spolas ner i avloppet orsakar stora problem med stor risk för stopp hemma hos dig eller i de gemensamma rören.

Vid matlagning blir det fett kvar i kastruller och stekpannor. Det är mycket viktigt att du inte sköljer fett i avloppet i kök eller badrum. Detta gäller speciellt större mängder fett från t.ex. fritering, marinader och liknande. Fett torkas upp med hushållspapper och slängs i de hushållssoporna. Större mängder fett häller du i en brännbar behållare, t.ex. en använd pappersförpackning med skruvkork eller en plastburk med lock. Släng behållaren i hushållssoporna.